Stolpersteine Gunter Demnig

Stolpersteine Rotterdam

‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Deze Stolpersteine (letterlijk: ‘Struikelstenen’) herinneren onder andere aan de joden die in deze huizen hebben gewoond. De kunstenaar noemt ze ‘Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In december 2015 verscheen op de site van RTV Rijnmond een artikel over het struikelstenenproject.

Op de stenen zijn in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De stenen (10 x 10 cm) worden door de kunstenaar zelf en een medewerker met de hand gemaakt en geplaatst.

Eén Stolperstein is voor één persoon, te zien op de foto. Meerdere namen op een Stolperstein is niet mogelijk. De gedachte van de kunstenaar daarbij is dat ieder slachtoffer uniek is en een eigen steen verdient.

Stolpersteine liggen in heel Europa en worden ook wel anders genoemd, zoals bijv. Struikelstenen, Stroffelstiennen (Friesland), Gedenkklinker, Gedenkkasseien (België), Pavés de Mémoire (Frankrijk), Schmunzelsteine, Steine der Erinnerung (Duitsland), Stolperdrempel of Herdenkingsstenen.

Totaal: 353 , Vandaag: 2